Onderdak voor vluchtelingen

Onderdak voor vluchtelingen

Een lid van club Zeeuws-Vlaanderen biedt spontaan hulp en deelt haar ervaring 

Toen enkele weken geleden de vluchtelingenstroom uit de Oekraïne op gang kwam, werd er door de Vlaamse overheid en de gemeenten een oproep gedaan om mensen te huisvesten bij particulieren. In huis leek ons te belastend, maar we hebben de blokhut waardoor we wel de mogelijkheid hebben om dit te doen. Er zijn de nodige gegevens en papieren ingevuld. Vorige week heeft de vader zijn gezin in Polen opgehaald.

De vader stond bij de balie van de gemeente met z’n gezin voor huisvesting, eerst zijn ze ondergebracht bij iemand die 1 kamer tot zijn beschikking had.

Dat is wat klein voor een gezin van 5 personen, dus zijn wij gebeld met de vraag of ze in de blokhut konden. We hebben alles in gereedheid gebracht, dekbedden gelucht, bedden opgemaakt, handdoeken en een mand met de eerste levensbehoeften neergezet. Het zag er best gezellig uit.

Daarna de eerste kennismaking bij de OCMW, voor ons sociale zaken.

Met Googletranslate, de mensen waar ze nu verbleven en een dame van afdeling financiën. Vader werkt hard bij een Pools bedrijf in België, minstens 12 uur per dag 6 dagen lang, verdient dus genoeg en ze krijgen alleen kinderbijslag.

Het was wel wennen voor mij, ik ben nog nooit bij zo’n gesprek aanwezig geweest, maar ze weten zo wel wat wel en niet kan. Zaterdag zijn ze met de mensen van hun eerste bewoning bij ons gekomen. Wij hadden inmiddels school geregeld hier om de hoek, en taallessen voor de moeder. Duidelijk was ook dat we niet de deur moeten platlopen, de moeder heeft haar boeltje goed onder controle.

Het ziet er in de blokhut netjes en gezellig uit, fruitschaal op tafel, schaaltje met koekjes, alles top .Er zijn 3 kinderen: 12 jaar,  11 jaar en  5 jaar oud. De weg naar de Lidl en Aldi is gevonden, ook de wasserette in Zelzate.

Gisteravond was er van de overheid een Zoombijeenkomst over het welbevinden van de gastgezinnen en hun gasten.

Please follow and like us:
Top