Lustrumproject TeamUp

Inner Wheel Nederland steunde als lustrumproject TeamUp, het programma van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland. Tijdens de VSD op 18 mei werd een cheque van € 48.750,00 overhandigd. Een prachtig resultaat met dank aan alle IW leden en Club, maar vooral met heel veel dank aan Anita Meerdink en Gees van der Peijl, en Club Zeewsch-Vlaanderen. Hun niet aflatende enthousiasme en inzet zorgde ervoor dat het project door heel IW omarmd werd.

Patrick Lodiers interviewt Ernst Suur, Ernst is projectleider van TeamUp

Televisie- en radiopresentator Patrick Lodiers zocht Ernst Suur, programma directeur van TeamUp, op in de pop-up SpeelGOEDwinkel op Utrecht Centraal.

Ik heb onlangs met mijn eigen ogen gezien hoe de kinderen genieten tijdens de sessies van TeamUp in het azc Bijlmerbajes. Was het TeamUp-programma eigenlijk jouw idee?

“Na meer dan tien jaar voor War Child in het buitenland te hebben gewerkt, kwam ik in 2015 terug naar Nederland. Ik ben toen niet speciaal terug gekomen naar Nederland om een programma te starten voor vluchtelingen. Maar toen de vluchtelingenstroom op gang kwam, onder wie duizenden kinderen, heb ik samen met collega’s bij UNICEF Nederland en Save the Children gezegd: ‘Dit moeten we gaan doen’. Wij moeten nu met deze kinderen in Nederland aan de slag.”

TeamUp

  • Sinds eind 2015 actief in de Nederlandse opvanglocaties.
  • Samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland.
  • 20 locaties door heel Nederland.
  • Op het moment zijn er bijna 21.000 mensen in de Nederlandse opvanglocaties, waarvan 7.300 jonger dan 18 jaar oud.
  • Werkt met meer dan 150 professionele vrijwilligers.
En hoe zag jij dat toen?

“Ik ben eerst zelf naar verschillende opvanglocaties toe gegaan. Wat gebeurt er op deze locaties en hoe zit zo’n opvangcentrum in Nederland in elkaar? Ik ben gewoon heel erg nieuwsgierig. Ik zag dat de kinderen heel weinig te doen hadden. In Tilburg kwam ik een meisje tegen dat in een gang alleen stond te huilen. Toen ik vroeg waarom ze zo verdrietig was, vertelde ze dat er vorige week een vrouw was die met haar ging spelen. Ze had beloofd deze week weer te komen, maar het meisje kon de mevrouw nergens vinden. Ik zag dat hier iets mis ging. Er waren wel vrijwilligers, maar niet op structurele basis. Op deze manier worden de kinderen steeds weer in de steek gelaten. Er zijn professionele teams nodig in de Nederlandse opvanglocaties, waar de kinderen op kunnen rekenen.”

Maar je vertelde eerder dat je niet specifiek bent terug gekomen om een programma als TeamUp op te zetten. Waarom kwam je terug naar Nederland?

“Om in een veilig land te wonen voor mijn kinderen. Ik heb een zoontje van drie en een dochter van vijf en die wil ik heel graag, net als papa, boompje klimmend en veilig buiten ravottend op laten groeien. En niet in een internationale compound met een bewaker. Dat was de reden om naar Nederland te komen.”

En hoe trof je Nederland aan?

“Best wel schraal. Ik was teleurgesteld dat mijn Nederland, waar je nog met je cavia naar de psycholoog kan, te kort schoot in de opvang van vluchtelingen. Het gaat mij om het zorgen voor anderen. Naar mijn mening gebeurde dit veel te weinig. Daar krijg ik dan ook direct energie van. Dan ga ik kijken in hoeverre ik een verschil zou kunnen maken.”

Maar, in hoeverre helpen sport-, spel-, en bewegingsactiviteiten kinderen nu werkelijk van hun trauma af?

“Hoewel War Child in haar internationale projecten veel aandacht heeft voor de psychosociale hulp aan oorlogskinderen, is het een misvatting dat TeamUp gevluchte kinderen in Nederland van hun trauma af helpt. 80% van de gevluchte kinderen in de Nederlandse opvanglocaties is niet getraumatiseerd, ondanks dat ze vaak heftige dingen hebben meegemaakt. Inspelend op dit gegeven biedt TeamUp sport-, spel-, en bewegingsactiviteiten op vaste tijden en met vaste gezichten aan alle kinderen in de opvanglocaties die mee willen doen. Aan elk spel hangen sociaal emotionele thema’s, waardoor verdere zorg hopelijk voorkomen wordt. TeamUp werkt dus preventief. Daarnaast hebben de vrijwilligers een signalerende rol. Als zij aan kinderen merken dat ze meer hulp nodig hebben, verwijzen zij hen door naar de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Deze doorverwijzing gaat in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, met wie TeamUp hecht samenwerkt.”

Nu ondersteun jij met je team dagelijks zoveel kinderen. Wat doet dat met jou?

“Ik word heel vrolijk van wat wij als team tot stand brengen met TeamUp. Om te beginnen door wat we bereiken bij de kinderen. Maar ook hoe we een beweging zijn gestart met drie samenwerkende organisaties die ondanks de verschillen verbroederen over een gezamenlijke ambitie: het ondersteunen van gevluchte kinderen in Nederland. Deze samenwerking is echt een verademing. War Child, Save the Children en UNICEF Nederland zijn achter dit initiatief gaan staan. TeamUp helpt onder andere kinderen van zes jaar. Hoe zitten zij er over vijftien jaar bij? Ik hoop gelukkig en zelfverzekerd, of dat nu in Nederland is of in hun land van herkomst. Misschien wel bij mijn dochter in een voetbalteam. Zelf zal ik altijd blijven zoeken naar de plek waar ik het hardste nodig ben, in het speciaal voor kinderen. Of dat nu in Nederland is of ergens anders. Dat zit nu eenmaal tussen mijn oren.”

Op dit moment draait TeamUp op twintig locaties. Dit jaar wordt het project uitgebreid naar maar liefst 32 locaties. Vrijwilligers spelen daarbij een cruciale rol. TeamUp werkt momenteel met meer dan 150 vrijwilligers en is voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers om haar activiteiten te ondersteunen. Benieuwd of TeamUp ook bij jou in de buurt actief is en wilt u wellicht vrijwilliger worden? Ga naar onze site!

TEAMUP EN WAR CHILD

TEAMUP

Je hebt 3 weken te voet gereisd met je ouders en je broertje. Je bent onder prikkeldraad door gekropen, je broertje bijna kwijtgeraakt en hebt een gedeelte van de overtocht in een overvolle rubberen boot gemaakt. Op zoek naar veiligheid.

Nu ben je in Nederland, in een opvang voor vluchtelingen. Je mist je vriendjes, je eigen bed, het plein waar je vroeger speelde. Je vader zegt telkens ‘Dit is niet hoe het blijft” – maar je hebt geen idee wanneer het beter wordt. ‘s Nachts schrik je steeds wakker van nachtmerries en hoor je de bommen weer vallen.

Regelmaat en ontspanning

De sociaal-emotionele behoeften van gevluchte kinderen in Nederland worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan veiligheid, ontspanning, regelmaat en stabiliteit. Zodat ze weer kind kunnen zijn. War Child, Save the Children en UNICEF Nederland bundelen hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.

LEES MEER OVER TEAMUP OP DE WEBSITE VAN WAR CHILD

Top