2. Over Orange the World (OTW)

 

Waar komt het vandaan:

25 november 1960 werden de Mirabel zusters vermoord door het toenmalige regime in de Dominicaanse Republiek. De drie zussen streden voor Vrouwenrechten in hun land.

Sinds 1981 wordt er op 25 november aandacht besteed aan het probleem geweld tegen vrouwen. In 2000 werd de datum door de Verenigde Naties officieel aangemerkt als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Inmiddels is dat uitgegroeid tot 16 dagen van actie. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van gebouwen een onderdeel. Iconische gebouwen over de hele wereld worden oranje aangelicht waaronder de Brandenburger Tor, Times Square, de Sfinx, Niagra Falls, parlementen etc etc.

In Nederland is men begonnen met het uitlichten van het Vredespaleis, steeds meer gemeenten en gebouwen volgen sindsdien. Vooral na de inzet van de Soroptimisten en Zonta is het aantal gemeenten enorm gestegen tot 130.

Geweld tegen vrouwen?

45% van vrouwen in Nederland krijgen in hun leven te maken met fysiek of seksueel geweld.
Een vreselijk cijfer: dat is bijna de helft van de vrouwen en daar vallen ook vrouwen uit onze eigen omgeving onder; onze dochters, kleindochters, buurvrouwen etc…

En daar blijft het niet bij. Het gewelddadige patroon wordt diep ingeprent. Het voelt vertrouwd, alsof het zo hoort. Wie in zijn of haar jeugd met geweld te maken kreeg, kan makkelijk afglijden naar daderschap of terecht komen in een permanente slachtofferrol. Berucht is het ‘op verkeerde mannen vallen’. Dit fenomeen wordt aangeduid met Intergenerationele overdracht. Kinderen opgevoed in een gezin met geweld vinden dit normaal en nemen het mee hun toekomst in……

Een ander probleem is dat de neiging bestaat (ook bij vrouwen) om bij geweld vaak de fout bij het meisje of de vrouw neer te leggen “wat deed ze zo laat op straat? Zag je wat ze aanhad?” Alsof dat vrijbrieven zijn voor geweld…..

Oorlogen, rampen, armoede, Covid-19 … het zijn allemaal situaties waarbij vrouwen en daarmee ook kinderen kwetsbaarder worden.

Waarom Oranje?

Omdat Oranje de kleur van de zonsopgang is. Het staat in de Campagne voor de dagenraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen. De campagne wordt positief ingestoken; namelijk het geloof dat het mogelijk moet zijn om die toekomst werkelijkheid te maken. Met Oranje vieren we dat moment.

Waarom de campagne?

Velen zijn zich niet bewust van de omvang van het probleem, en met de Orange the World campagne wil men en wij ook iedereen daar graag bewuster van maken, zodat ook iedereen een deel van de oplossing kan worden. Nationale overheden, lokale overheden, vrouwen èn mannen.

Thema 2023

Veilig, altijd en overal – vaak als er gedacht wordt aan geweld tegen vrouwen, denken we aan geweld achter de deur. Dat is inderdaad een groot probleem, er zijn echter nog veel meer gebieden waar helaas geweld voorkomt; op het werk, in de zorg, digitaal, op straat, bij de sport etc. etc. Het thema van dit jaar is dus breder.

Het ondertekenen, via de UN women website www.orangetheworld.nl , van de medestander pledge loopt ook dit jaar door.

Thema 2022

In 2022 is het thema van de Nederlandse campagne van UN-Women: preventie. Hun website zegt: “De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, meldingen en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang. Maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: onze clubs, ieder individueel, organisaties, professionals, bedrijven en overheden.

Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.”

 

Top